top of page

Borodinsky Mix

Μίγμα για Ρώσικο ψωμί Borodinsky

 

 

Το συγκεκριμένο αρτοσκεύασμα, έχει μια ιστορία αληθινού μυστηρίου. Ακόμη και το όνομα του πραγματικού δημιουργού της παραμένει αίνιγμα. Είναι το περίφημο μαύρο ρωσικό ψωμί που υπεραγαπούν οι Ρώσοι.

Η πατρότητα της συνταγής του ψωμιού Μποροντίνσκι έχει αποδοθεί κατά καιρούς σε μια απαρηγόρητη αριστοκράτισσα χήρα, η οποία μπήκε σε μοναστήρι μετά τον θάνατο του συζύγου της στον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα, σε ένα καθηγητή Χημείας και ταυτόχρονα εξαιρετικό συνθέτη, καθώς και σε δυο Λετονούς κομμουνιστές.

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα ψωμιά σικάλεως, το Μποροντίνσκι, η σκούρα σοκολατένια όψη του οποίου, η χαρακτηριστική ξινόγλυκη γεύση και το αψύ άρωμά του είναι γνωστά σε οποιονδήποτε Ρώσο από την παιδική του ηλικία.

Το μαύρο ψωμί που ψήνεται από σχεδόν καθαρό αλεύρι σίκαλης, δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη. Η σοβιετική προπαγάνδα υποστήριζε μάλιστα ότι στη Δύση δεν ξέρουν να το ψήνουν, παρότι οι Γερμανοί με το ξακουστό πούμπεν νίκελ κάνουν αυτό τον ισχυρισμό να φαίνεται αστείος.

Το Μποροντίνσκι εκ πρώτης όψεως μοιάζει με αυτό το βορειοευρωπαϊκό παρασκεύασμα λόγω της σύνθετης τεχνολογίας με την οποία φτιάχνεται.

Πρόκειται για ψωμί «ζεματισμένο», δηλαδή το αλεύρι σίκαλης, με την προσθήκη μιας μικρής ποσότητας σιταρένιου, πριν από το ζύμωμα το ανακατεύουν με ζεματιστό νερό και το αφήνουν για μερικές ώρες σε μια ορισμένη θερμοκρασία, προσθέτουν στη σύνθεσή του μελάσα -η οποία σε άλλα ρωσικά φαγητά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη- καθώς και κόκκινη βύνη σίκαλης και άλλα συστατικά.

Τέλος, το αρωματίζουν με σπόρους κόλιαντρου, και το αδιαμφισβήτητο τοπικό know how είναι έτοιμο. Στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη, όταν φτιάχνουν ψωμί με αψύ άρωμα, αυτό γίνεται με τη χρήση γλυκάνισου ή κύμινου. Ανάμεσα στα δεκάδες είδη ρωσικού μαύρου ψωμιού, το Μποροντίνσκι, την κρούστα του οποίου τη στολίζουν με χρυσαφιά σπόρια κόλιαντρου, είναι το πιο αγαπητό.

 

Απομένει μόνο να ειπωθούν δυο λόγια για τον συνδυασμό του με άλλα φαγητά. Από παράδοση, στο ρωσικό τραπέζι πάντοτε σερβίρεται σούπα. Το Μποροντίνσκι ταιριάζει τέλεια με τη γεύση της πιο διαδεδομένης από αυτές, του μπορς, το οποίο είναι και αυτό ξινόγλυκο, επομένως συμπληρώνουν το ένα το άλλο κατά τέλειο τρόπο. Καλό είναι το ψωμί Μποροντίνσκι και σαν μεζές πίνοντας βότκα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με φιλέτο σαρδέλας μαριναρισμένο με τον ρωσικό τρόπο, στη συνταγή του οποίου επίσης περιέχονται σπόρια κολίαντρου.

Ταιριάζει τέλος με το πρόγευμα, συνοδευόμενο με μια κούπα δυνατό μαύρο τσάι, το οποίο πίνουν συνήθως στη Ρωσία τα πρωινά. Παντού έχει θέση το ψωμί αυτό με το σκοτεινό παρελθόν και την αινιγματική μοίρα.

 

Tο μίγμα εμπεριέχεται σε χαρτινους σάκους των 25 κιλών.

bottom of page